Psikolojik danışma nedir?
PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?
Bireylerin, grupların ve ailelerin ruh sağlığı, iyilik hali, akademik ve kariyer hedeflerini gerçekleştirmeleri için yürütülen profesyonel bir ilişkidir.
Psikolojik danışma oturumlarında profesyonel kişiye psikolojik danışman, profesyonel yardımdan yararlanan kişiye danışan denilmektedir.
- Psikolojik danışman, bireylerin, grupların ve ailelerin günlük yaşamlarında, akademik ve kariyer yolunda karşılaştıkları uyum sorunlarıyla baş etmelerine yardım eden uzman kişilerdir. Psikolojik danışmanlar üniversitelerin Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü'nden mezun kişilerdir.
- Danışan, günlük yaşamında, akademik ve kariyer yolunda karşılaştığı uyum sorunlarıyla baş etmede güçlük çeken kişi ya da kişilere denir.
- Psikolojik danışma sürecinde danışanlar "hasta" olarak görülmez. Toplumsal hayatta kabul edilen görüşün aksine danışma sürecinde "normal" bireylerin günlük yaşamdaki sorunlarıyla ilgilenilir.
- Psikolog, üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümü mezunları daha sonra aldıkları eğitimler doğrultusunda psikoterapi hizmeti verebilen uzman kişilerdir.
Psikiyatrist, ruh sağlığı alanında çalışan üniversitelerin Tıp Fakültelerini bitirip Psikiyatri alanında uzmanlaşmış kişilere Psikiyatrist denir ve bu kişiler doktordur. Psikiyatristler ağır düzeydeki ruh hastalıklarıyla ilgilenmekte ve ilaç yazabilmektedirler.
PSİKOLOJİK DANIŞMA NE İŞE YARAR?
- Bireyin yaşamına ayna tutup
- Bireyin kendi potansiyelini tanımasına
- Bu potansiyelinin izin verdiği ölçüde kendisini geliştirebilmesine
- Hayatta karşılaşabileceği herhangi bir problem karşısında gerekli önlemler ve kararlar alabilmesine
- Kendisine göre bir dünya görüşü oluşturabilmesine olanak sağlar.
Psikolojik danışmanın,
-
- Bir danışana yönelik gerçekleştirdiği danışma, bireyle psikolojik danışma;
- 8-12 danışana yönelik gerçekleştirdiği terapötik yardımlar ise grupla psikolojik danışma olarak adlandırılır.